Το πράσινο είναι καλύτερο!
Οι στόχοι αυτής της δραστηριότητας είναι:
- να κατανοήσουν τον σημαντικό ρόλο των χώρων πρασίνου σε αστικές και μη αστικές περιοχές.
- να εντοπίσουν τα προβλήματα που προκαλεί η αποψίλωση των δασών και η έλλειψη προστασίας του περιβάλλοντος.
- να κατανοήσουν τη φωτοσύνθεση και τη δέσμευση άνθρακα.
Η δραστηριότητα στοχεύει να παρέχει θεωρητική γνώση σχετικά με τον σημαντικό ρόλο της φυτικής ζωής και της βλάστησης μέσα στο οικοσύστημα. Οι εκπαιδευτικοί θα εισαγάγουν τους μαθητές στις βασικές έννοιες της φωτοσύνθεσης, του ρόλου των φυτών στην πρόληψη των κατολισθήσεων και στη δέσμευση CO₂ από την ατμόσφαιρα.
- Δραστηριότητα ζωγραφικής - Πώς αναπνέουν τα φυτά;
- Ξεκινήστε βάζοντας τους μαθητές να ζωγραφίσουν ένα λουλούδι σε ένα κομμάτι χαρτί. Ζητήστε τους να συνεχίσουν τη ζωγραφική τους προσθέτοντας τον ήλιο, το νερό, το χώμα και τη βροχή. Στη συνέχεια, βάλτε τους να γράψουν διοξείδιο του άνθρακα και να σχεδιάσουν ένα βέλος προς το λουλούδι. Στην απέναντι πλευρά, γράψτε τη λέξη οξυγόνο και σχεδιάστε ένα άλλο βέλος, αλλά αυτή τη φορά μακριά από το λουλούδι. Στο κάτω μέρος του φυτού σχεδιάστε έναν κύβο ζάχαρης. Φροντίστε να εξηγήσετε τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης καθώς προχωρούν τη δραστηριότητα.
- Πειράματα ηλιακού φωτός
- Δώστε σε κάθε μαθητή δύο χάρτινα ποτήρια στα οποία έχετε φυτεύσει ένα φυτό ταχείας ανάπτυξης. Ζητήστε τους να τοποθετήσουν το ένα ποτήρι σε ένα σκοτεινό δωμάτιο και το άλλο στο φως του ήλιου σε ένα περβάζι. Κάθε παιδί χρειάζεται να ποτίζει και τα δύο λουλούδια όλη την εβδομάδα. Αφού περάσει μια εβδομάδα, ζητήστε από τα παιδιά να φέρουν και τα δύο φυτά τους και ζητήστε τους να αξιολογήσουν και τα δύο. Εξηγήστε ότι το φυτό είχε ανεπάρκεια ηλιακού φωτός ενώ βρισκόταν στο σκοτεινό δωμάτιο, επομένως η φωτοσύνθεση δεν ήταν δυνατή και ως αποτέλεσμα το φυτό φαίνεται αδύναμο και πεθαίνει.
- Ζητήστε από τους μαθητές να τοποθετήσουν ένα υγιές, αναπτυσσόμενο, φυλλώδες φυτό δίπλα στο παράθυρο για αρκετές ημέρες. Ζητήστε από τους μαθητές να πάρουν χαρτόνι και να το κολλήσουν με ταινία πάνω από μερικά από τα φύλλα. Κάθε εβδομάδα, ζητήστε από τους μαθητές να ελέγχουν τα καλυμμένα φύλλα και να κάνουν παρατηρήσεις για την κατάστασή τους. Μετά από ένα μήνα, αφαιρέστε την ταινία από τα φύλλα και συγκρίνετε τα με τα ακάλυπτα. Τα φύλλα που καλύπτονται με ταινία θα είναι πιο σκούρα. Η χλωροφύλλη είναι αυτή που δίνει στα φύλλα το χρώμα τους και χωρίς ηλιακό φως, τα φύλλα θα χάσουν αυτό το χρώμα. Συζητήστε τις
Σχετική θεματολογία
Βιολογία Φυτών, Οικοσύστημα, Διατήρηση Περιβάλλοντος
Συνάφεια
Αυτή η δραστηριότητα στοχεύει στην παροχή της βασικής γνώσης της βιολογίας φυτών, ώστε να κατανοηθεί ο κρίσιμος ρόλος τους στο οικοσύστημα και την ίδια τη ζωή στη Γη. Ξεκινώντας με την εισαγωγή των μαθητών στις βασικές θεωρητικές γνώσεις σχετικά με τη φωτοσύνθεση και τον μετριαστικό ρόλο των φυτών στις εκπομπές CO₂, οι εκπαιδευτικοί θα τους καθοδηγήσουν στα πειράματα, για να δουν από πρώτο χέρι πώς λειτουργούν αυτές οι διαδικασίες. Οι μαθητές θα βγάλουν τα συμπεράσματά τους μέσα από τις παρατηρήσεις και τη συλλογή και ανάλυση δεδομένων.