Πρακτικές Δραστηριότητες

Ιστότοπος: DAISSy MOOC Platform
Μάθημα: CHOICE: Εκπαιδευτικό υλικό
Βιβλίο: Πρακτικές Δραστηριότητες
Εκτυπώθηκε από: Guest user
Ημερομηνία: Σάββατο, 30 Νοεμβρίου 2024, 3:33 AM

Το πράσινο είναι καλύτερο!


Οι στόχοι αυτής της δραστηριότητας είναι:

  • να κατανοήσουν τον σημαντικό ρόλο των χώρων πρασίνου σε αστικές και μη αστικές περιοχές.
  • να εντοπίσουν τα προβλήματα που προκαλεί η αποψίλωση των δασών και η έλλειψη προστασίας του περιβάλλοντος.
  • να κατανοήσουν τη φωτοσύνθεση και τη δέσμευση άνθρακα.

Η δραστηριότητα στοχεύει να παρέχει θεωρητική γνώση σχετικά με τον σημαντικό ρόλο της φυτικής ζωής και της βλάστησης μέσα στο οικοσύστημα. Οι εκπαιδευτικοί θα εισαγάγουν τους μαθητές στις βασικές έννοιες της φωτοσύνθεσης, του ρόλου των φυτών στην πρόληψη των κατολισθήσεων και στη δέσμευση CO₂ από την ατμόσφαιρα.

  • Δραστηριότητα ζωγραφικής - Πώς αναπνέουν τα φυτά;
    • Ξεκινήστε βάζοντας τους μαθητές να ζωγραφίσουν ένα λουλούδι σε ένα κομμάτι χαρτί. Ζητήστε τους να συνεχίσουν τη ζωγραφική τους προσθέτοντας τον ήλιο, το νερό, το χώμα και τη βροχή. Στη συνέχεια, βάλτε τους να γράψουν διοξείδιο του άνθρακα και να σχεδιάσουν ένα βέλος προς το λουλούδι. Στην απέναντι πλευρά, γράψτε τη λέξη οξυγόνο και σχεδιάστε ένα άλλο βέλος, αλλά αυτή τη φορά μακριά από το λουλούδι. Στο κάτω μέρος του φυτού σχεδιάστε έναν κύβο ζάχαρης. Φροντίστε να εξηγήσετε τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης καθώς προχωρούν τη δραστηριότητα.
  • Πειράματα ηλιακού φωτός
    • Δώστε σε κάθε μαθητή δύο χάρτινα ποτήρια στα οποία έχετε φυτεύσει ένα φυτό ταχείας ανάπτυξης. Ζητήστε τους να τοποθετήσουν το ένα ποτήρι σε ένα σκοτεινό δωμάτιο και το άλλο στο φως του ήλιου σε ένα περβάζι. Κάθε παιδί χρειάζεται να ποτίζει και τα δύο λουλούδια όλη την εβδομάδα. Αφού περάσει μια εβδομάδα, ζητήστε από τα παιδιά να φέρουν και τα δύο φυτά τους και ζητήστε τους να αξιολογήσουν και τα δύο. Εξηγήστε ότι το φυτό είχε ανεπάρκεια ηλιακού φωτός ενώ βρισκόταν στο σκοτεινό δωμάτιο, επομένως η φωτοσύνθεση δεν ήταν δυνατή και ως αποτέλεσμα το φυτό φαίνεται αδύναμο και πεθαίνει.
    • Ζητήστε από τους μαθητές να τοποθετήσουν ένα υγιές, αναπτυσσόμενο, φυλλώδες φυτό δίπλα στο παράθυρο για αρκετές ημέρες. Ζητήστε από τους μαθητές να πάρουν χαρτόνι και να το κολλήσουν με ταινία πάνω από μερικά από τα φύλλα. Κάθε εβδομάδα, ζητήστε από τους μαθητές να ελέγχουν τα καλυμμένα φύλλα και να κάνουν παρατηρήσεις για την κατάστασή τους. Μετά από ένα μήνα, αφαιρέστε την ταινία από τα φύλλα και συγκρίνετε τα με τα ακάλυπτα. Τα φύλλα που καλύπτονται με ταινία θα είναι πιο σκούρα. Η χλωροφύλλη είναι αυτή που δίνει στα φύλλα το χρώμα τους και χωρίς ηλιακό φως, τα φύλλα θα χάσουν αυτό το χρώμα. Συζητήστε τις


Σχετική θεματολογία

Βιολογία Φυτών, Οικοσύστημα, Διατήρηση Περιβάλλοντος


Συνάφεια

Αυτή η δραστηριότητα στοχεύει στην παροχή της βασικής γνώσης της βιολογίας φυτών, ώστε να κατανοηθεί ο κρίσιμος ρόλος τους στο οικοσύστημα και την ίδια τη ζωή στη Γη. Ξεκινώντας με την εισαγωγή των μαθητών στις βασικές θεωρητικές γνώσεις σχετικά με τη φωτοσύνθεση και τον μετριαστικό ρόλο των φυτών στις εκπομπές CO₂, οι εκπαιδευτικοί θα τους καθοδηγήσουν στα πειράματα, για να δουν από πρώτο χέρι πώς λειτουργούν αυτές οι διαδικασίες. Οι μαθητές θα βγάλουν τα συμπεράσματά τους μέσα από τις παρατηρήσεις και τη συλλογή και ανάλυση δεδομένων.


Ο Μεγάλος Τροχός του Νερού



Αυτή η δραστηριότητα συνδυάζει θεωρητικές γνώσεις σχετικά με την προμήθεια νερού, την τοπική υδρογραφία και τις αιτίες ρύπανσης του νερού. Σε συνδυασμό με τη θεωρία, υπάρχουν πρακτικές δραστηριότητες για τον έλεγχο της αποκτηθείσας γνώσης.

  • ● Πείραμα - Πώς καθαρίζουμε το νερό; (Πρωτοβάθμια/ Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση)

Στόχος είναι να ακολουθηθεί ένα καθιερωμένο πρωτόκολλο για τον καθαρισμό του νερού και να παρατηρηθούν τα αποτελέσματα. Το πείραμα μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την ηλικία των μαθητών. Οι μαθητές θα πραγματοποιήσουν το πείραμα και θα παρατηρήσουν και θα σχολιάσουν με τους εκπαιδευτικούς τί συμβαίνει. Στη συνέχεια, θα συνοψίσουν τα αποτελέσματα με σχέδια/ζωγραφιές (Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση) ή/και γραφήματα (Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση).

  1. 1. Φίλτρο νερού-Πείραμα
  2. Πείραμα - Πώς τρώμε νερό; (Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση)

Το πείραμα στοχεύει να δείξει στους μαθητές ότι η καθημερινή μας πρόσληψη νερού δεν προέρχεται αποκλειστικά από το πόσιμο νερό, αλλά και από την τροφή. Είναι επομένως σημαντικό το νερό που χρησιμοποιούμε στη γεωργία να μην είναι μολυσμένο. Οι μαθητές θα δουν πώς η ρύπανση μπορεί στη συνέχεια να εισέλθει στα τρόφιμά μας εάν εισέλθει στο νερό.

Τι χρειάζεστε?

  • Ένα ποτήρι
  • Νερό βρύσης
  • Κόκκινο/μπλε χρώμα τροφίμων
  • Ένα μαχαίρι (απαιτείται επίβλεψη από ενήλικα)
  • Ένα κλαδί σέλινο με φύλλα πάνω του

Τί πρέπει να κάνετε?

  1. Γεμίστε το ποτήρι με νερό
  2. Προσθέστε δύο ή τρεις σταγόνες χρωστικής τροφίμων. Παρατηρήστε πώς εξαπλώνεται στο νερό. Η ρύπανση θα μπορούσε να εξαπλωθεί μέσω του νερού όπως ακριβώς συμβαίνει με τη χρωστική των τροφίμων.
  3. Πλένουμε το κομμάτι του σέλινου. Αφήστε τα φύλλα πάνω στο κλαδί.
  4. Με πολλή προσοχή, χρησιμοποιήστε το μαχαίρι (ζητήστε τη βοήθεια ενός ενήλικα) και κόψτε κάτω μέρος του σέλινου.
  5. Βάλτε το σέλινο στο ποτήρι με το χρωματιστό νερό.
  6. Αφήστε το σέλινο εκεί για τουλάχιστον τέσσερις ώρες ή όλη τη νύχτα.
  7. Στη συνέχεια, βγάλτε το από το νερό.
  8. Χρησιμοποιήστε το μαχαίρι (θυμηθείτε να ζητήσετε βοήθεια από έναν ενήλικα) και κόψτε μια φέτα από το κάτω μέρος του κοτσανιού.
  9. Κόψτε περισσότερες φέτες.

Ερωτήσεις

  1. Πριν βγάλετε το κοτσάνι του σέλινου από το νερό, πώς σας φαινόταν;
  2. Όταν κόψατε κομμάτια από το κοτσάνι του σέλινου, τι βρήκατε;
  3. Η χρωστική των τροφίμων μοιάζει με ρύπανση που θα μπορούσε να μπει στο νερό. Τι θα συνέβαινε αν υπήρχε ρύπανση στο νερό αντί για χρωστικές τροφίμων;
  4. Τί σας λέει αυτό για το μολυσμένο νερό;


Σχετική θεματολογία

Προμήθεια νερού, Ρύπανση, Διατήρηση Περιβάλλοντος


Συνάφεια

Αυτή η δραστηριότητα εισάγει τις διαδικασίες της προμήθειας, της επεξεργασίας και της ρύπανσης του νερού στους μαθητές με κατανοητό τρόπο, ξεκινώντας από το πού προέρχεται το νερό, πώς μπορεί να μολυνθεί από την ανθρώπινη δραστηριότητα και πώς πρέπει να αντιμετωπίζεται πριν επανέλθει στον κύκλο του νερού.

Ενθαρρύνει επίσης τους μαθητές να γνωρίσουν την περιοχή τους και να κατανοήσουν βασικές έννοιες της γεωγραφίας και της υδρογραφίας.