Atık Ve Doğa


Bu aktivite, öğrencilere farklı malzemelerin nasıl farklı atık türleri oluşturduğu ve bunların günlük olarak nasıl üretildiği konusunda bir anlayış sağlamaya odaklanır. Öğrenciler, farklı atık malzemelerin hava koşullarına maruz kaldıklarında nasıl davrandıklarını ve aynı zamanda bu atık malzemeleri uygun şekilde nasıl imha edeceklerini pratik deneylerle öğreneceklerdir.

  • Deney - Atık doğada nasıl davranır?

Bu deneyin amacı, atıkların ne kadar farklı olduğunu görmektir. Malzemeler hava koşullarına tepki verir.Öğrenciler, atıkların doğru şekilde imha edilmesi konusunda bazı sonuçlar çıkarır.En az 3 farklı atık türü seçin ( yerel şehrinizde atıkların bölündüğü türler. “ organik, plastik ve kağıt “) ve küçük numuneler alın (yaklaşık 50 g). Okulun bahçesinin izole bir bölümünü bulun. (alternatif olarak topraklı saksılar) Atık numuneleriniz kadar delik kazın ve üzerini örtün. Numunelerinizin bulunduğu yere bir etiket yerleştirin, böylece onları tekrar bulabilirsiniz. Kısa, orta ve uzun zaman dilimlerinde atıkların durumunu çizebilmek için düzenli olarak kontrol edin. Sınıfla fikir alışverişinde bulunun ve farklı atık türlerinin nasıl uygun şekilde imha edileceğine dair birlikte sonuçlar çıkarın.

  • Deney - Şişeye Çöp Doldurma

Bu deney, çevreyi nasıl etkilediğini göstermek için gerçek bir atık depolama sahasının minyatür bir kopyasını yeniden oluşturmayı amaçlamaktadır. Öğrenciler, ev çöpüyle dolu 2 litrelik bir şişeyi bir ay boyunca gözlemleyerek, ortalama ev çöpünün ne kadar sürede parçalandığını tahmin edebilirler. Öğrenciler düzenli olarak toprak, atık (sınıftaki çöp kutusundan numuneler alınabilir) ve su ile yavaş yavaş şişeyi dolduracak ,gerçek çöplüklerin koşullarını taklit edeceklerdir ve parçalanmayı gözlemleyeceklerdir.

Bağlantı


İşlenen Konular

Atık Malzeme, Kirlilik, Çevre Koruma


Projeyle İlgisi

Bu aktivite, öğrencilere farklı pratik deneylerle atıkların malzemelerine bağlı olarak çevre üzerindeki etkilerini gösterir. Öğrenciler farklı malzemelerin parçalanma koşullarını ve sürelerini deney yoluyla görürler ve değerlendirirler.