Teorie
Site: | DAISSy MOOC Platform |
Curs: | CHOICE: Material educativ |
Carte: | Teorie |
Tipărit de: | |
Dată: | sâmbătă, 30 noiembrie 2024, 03:29 |
Fast fashion - Lumea umbrită a îmbrăcămintei ieftine
Descriere scurta
În aceste zile, 56 de milioane de tone de îmbrăcăminte sunt vândute în fiecare an. Imbrăcămintea vine la un preț mare: o existență precară pentru muncitori și un impact catastrofal asupra mediului. Planeta se îneacă în prezent în haine. Cu 100 de miliarde de articole produse în fiecare an, companiile internaționale sunt blocate într-o cursă continuă pentru a crea noi stiluri și a câștiga profituri mai mari. Această expansiune gigantică va continua: se estimează că sectorul va crește cu 60% până în 2030.
Moda rapidă înseamnă haine accesibile pentru toți, iar cumpărăturile au devenit o activitate de agrement încurajată de social media: jumătate din toate postările de pe Instagram sunt legate de modă și frumusețe. Fast fashion profită de pe urma comerțului electronic. Clientul comandă online și i se livrează îmbrăcămintea - iar dacă nu îi place, o trimit înapoi. Imbracamintea de uz casnic e o munca efectuata de o armata de curieri in cadrul economiei precare.
Industria textilă este sectorul cu al doilea cel mai mare preț de mediu din lume. Materialul preferat al producătorilor de modă rapidă - viscoza din fibre de lemn - este comercializat ca o alternativă ecologică. Dar producerea acestei țesături folosește o întreagă gamă de substanțe chimice. Acest lucru duce la probleme grave de sănătate, nu numai pentru cei care lucrează în fabrici, ci și pentru oamenii care locuiesc în apropiere, de exemplu în India.
În fiecare an, în Europa, 4 milioane de tone de îmbrăcăminte ajung la gunoi. Mai puțin de 1% din aceasta este reciclată. Industriei modei îi place să-și defileze acreditările de sustenabilitate, dar realitatea este exact inversă.
Limba
Engleză
Material aferent
Link: Fast fashion - The shady world of cheap clothing | DW Documentary
Subiecte acoperite
Sustenabilitate, stil de viață, industria modei
Relevanța
Promovarea unor stiluri de viață și consum durabile, creșterea gradului de conștientizare cu privire la impactul economiei asupra mediului
Adevărul din spatele modei rapide - Sunt retailerii de modă onești cu clienții lor?
Descriere scurta
Moda rapidă este ieftină, purtată pentru scurt timp, apoi aruncată, lăsând în urmă munți de îmbrăcăminte uzată. Producătorii și comercianții cu amănuntul promit durabilitate și reciclare, dar cât de sinceră este promisiunea lor de a face îmbrăcăminte nouă din vechi?
Peste 120 de miliarde de articole de îmbrăcăminte sunt produse pe an în întreaga lume, iar munții de deșeuri textile cresc în consecință. Industria fast fashion este responsabilă pentru o parte semnificativă a acestui fapt. Acolo unde odată scoteau patru colecții pe an, lanțurile de îmbrăcăminte ieftine creează acum până la 52 de micro-colecții anual. Organizațiile de mediu au criticat de mult această risipă de resurse și munții de deșeuri textile pe care îi produce. Greenpeace cere încetarea „dependenței noastre de fast fashion”. Comercianții cu amănuntul de fast fashion le promit clienților că vor trata îmbrăcămintea folosită în mod durabil, promovând sistemul lor de reciclare. Dar grămezile uriașe de haine uzate sunt prea mult pentru a le gestiona comercianții la mâna a doua. Sistemul de eliminare este pe cale să se prăbușească. Hainele ajung să fie folosite drept combustibil pentru a încălzi casele oamenilor. Ce măsuri politice sunt luate pentru a aborda inundația problematică de deșeuri textile?
Limba
Engleza
Material aferent
Link: The truth behind fast fashion - Are fashion retailers honest with their customers? | DW Documentary
Subiecte acoperite
Sustenabilitate, stil de viață, industria modei
Relevanța
Promovarea unor stiluri de viață și consum durabile, creșterea gradului de conștientizare cu privire la impactul economiei asupra mediului