Κάλεσμα για δράση

Ιστότοπος: DAISSy MOOC Platform
Μάθημα: CHOICE: Εκπαιδευτικό υλικό
Βιβλίο: Κάλεσμα για δράση
Εκτυπώθηκε από: Guest user
Ημερομηνία: Σάββατο, 30 Νοεμβρίου 2024, 3:52 AM

Πίνακας περιεχομένων

Παζάρι Ανταλλαγών


Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές οργανώνουν έναν δημόσιο σημείο συνάντησης (πρώτα στους χώρους του σχολείου, αργότερα μπορεί να είναι σε μεγαλύτερο χώρο και να απευθύνεται στην τοπική κοινότητα) στο οποίο οι συμμετέχοντες φέρνουν ρούχα που δεν φορούν πλέον και τα ανταλλάσσουν με άλλα ρούχα που τους αρέσουν.


Κύριοι κανόνες:

1. Επιλέξτε ένα θέμα..

Να είστε σαφείς σχετικά με το είδος των αγαθών για αυτό το πάρτι ανταλλαγής. Μπορείτε να το κάνετε ένα πάρτι ανταλλαγής «φέρτε ό,τι θέλετε». Εναλλακτικά, κάντε το συγκεκριμένο για παιδικά είδη, ρούχα, βιβλία, χριστουγεννιάτικα είδη, εργαλεία κουζίνας κ.λπ. Μπορείτε επίσης να το κάνετε πολύ συγκεκριμένο με ένα μόνο θέμα όπως πορτοφόλια επώνυμων σχεδιαστών, κοσμήματα ή παιδικά ρούχα 0 μηνών έως 5 ετών.

2. Να είστε σαφείς σχετικά με το είδος των αντικειμένων που πρέπει να φέρουν οι άνθρωποι.

Θέλετε όλοι να κατανοήσουν το θέμα και να έχουν τις ίδιες προσδοκίες σχετικά με τα αγαθά που πρέπει να εισαχθούν.

Δεν θέλετε κάποιοι να φέρνουν πορτοφόλια των 200 ευρώ ενώ άλλοι φέρνουν καλσόν των 5 ευρώ. Αυτό κάνει όλους να νιώθουν άσχημα! Θέλετε οι άνθρωποι να φύγουν από το πάρτι νιώθοντας ότι έλαβαν ό,τι έβαλαν σε αυτό. Ένας τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να παρέχετε παραδείγματα και να δηλώσετε ποιά αγαθά (αν υπάρχουν) δεν θέλετε στο πάρτι ανταλλαγής.

Για παράδειγμα, αν διοργανώνετε ένα γενικό πάρτι με ρούχα, ίσως να θέλετε να πείτε, όχι μεταχειρισμένα εσώρουχα, μαγιό κ.λπ. Συνήθως αυτό είναι αυτονόητο, αλλά μερικές φορές είναι καλό να ξεκαθαρίζετε τα πράγματα ούτως ή άλλως. Εάν αυτό το πάρτι αφορά μόνο γυναικεία ρούχα, δηλώστε το.

3. Ορίστε έναν συγκεκριμένο αριθμό κομματιών που πρέπει να φέρει κάθε άτομο για να συμμετάσχει π.χ. 5 – ούτε περισσότερο ούτε λιγότερο.

Αυτό είναι απαραίτητο εάν προσκαλείτε πολλούς επισκέπτες ή έχετε περιορισμένο χώρο.

4. Θέστε έναν κανόνα ότι δεν θα γίνονται δεκτά αντικείμενα υπερβολικά μεγάλου μεγέθους.

Θέλετε να κάνετε όλη τη διαδικασία διαχειρίσιμη για τον εαυτό σας. Αν δεν έχετε ένα μεγάλο φορτηγό, δεν θέλετε να είστε υπεύθυνοι για τη μεταφορά πολλών τεράστιων αντικειμένων στο κέντρο δωρεών στη συνέχεια!

5. Διευκρινίστε την κατάσταση στην οποία θα θέλατε να είναι τα αντικείμενα προς ανταλλαγή

Για παράδειγμα, θα γίνονται δεκτά μόνο καθαρά προϊόντα σε άριστη κατάσταση. Δε θα γίνεται δεκτό τίποτα που να είναι λεκιασμένο, ληγμένο, δύσοσμο, σπασμένο, ραγισμένο, γρατσουνισμένο, με βαθουλώματα ή που του βασικά κομμάτια κ.λπ. Βασικά, δεν πρέπει να υπάρχουν κατεστραμμένα αντικείμενα. Ζητήστε από τους επισκέπτες να φέρουν αντικείμενα σε μια κρεμάστρα αν φαίνονται καλύτερα έτσι.

Σύνδεσμος

Μοιραστείτε: κανόνες, συμβουλές και άλλες ιδέες που πρέπει να ξέρετε για την ανταλλαγή Ειδών


Σχετική Θεματολογία

Αειφορία, Τρόπος Ζωής, Ευαισθητοποίηση


Συνάφεια

Προθυμία για ανάληψη δράσεων / ενεργό συμμετοχή, Ενεργή δέσμευση, Επίτευξη βιωσιμότητας