Activități practice

Mai verde este mai bine! - Tutelare il Verde


Obiectivele acestei activități sunt:

  • să înțeleagă rolul important al zonelor verzi în zonele urbane și non-urbane;
  • să identifice problemele aduse de defrișări și lipsa protecției mediului;
  • să înțeleagă fotosinteza și sechestrarea carbonului.

Activitatea își propune să ofere cunoștințe teoretice despre rolul crucial al vieții plantelor și al vegetației în cadrul ecosistemului. Profesorii vor prezenta elevilor conceptele de bază ale fotosintezei, rolul plantelor în prevenirea alunecărilor de teren și sechestrarea CO₂ din atmosferă.

  • Activitate de desen - Cum respiră plantele?
    • Începeți prin a determina elevii să deseneze o floare pe o bucată de hârtie. Rugați-i să-și continue desenul adăugând soare, apă, pământ și ploaie. Apoi, fă-i să scrie dioxid de carbon și să deseneze o săgeată spre floare. Pe partea opusă, scrieți cuvântul oxigen și trageți o altă săgeată, dar de data aceasta departe de floare. În partea de jos a plantei, trageți un cub de zahăr. Asigurați-vă că explicați procesul de fotosinteză pe măsură ce desenează, pe măsură ce se desfășoară.
  • Experimente cu lumina soarelui
    • Dați fiecărui elev două pahare de hârtie cu o plantă cu creștere rapidă în ghiveci. Cere-le să pună o ceașcă într-o cameră întunecată și cealaltă la lumina soarelui pe pervazul ferestrei. Fiecare copil trebuie să ude ambele flori pe tot parcursul săptămânii. După ce a trecut o săptămână, puneți copiii să-și aducă ambele plante și rugați-i să le evalueze pe cele două. Explicați că planta a avut o deficiență de lumină solară în timp ce se afla în camera întunecată, astfel încât fotosinteza nu a fost posibilă și, ca urmare, planta pare moale și este pe moarte.
    • Rugați elevii să așeze o plantă sănătoasă, în creștere și cu frunze lângă fereastră timp de câteva zile. Rugați elevii să ia hârtie de construcție și să o lipească cu bandă adezivă peste unele dintre frunze. În fiecare săptămână, cereți elevilor să verifice frunzele acoperite și să facă observații cu privire la starea lor. După o lună, scoateți banda de pe frunze și comparați-le cu cele descoperite. Frunzele acoperite cu bandă vor fi mai închise la culoare. Clorofila este cea care dă frunzelor culoarea lor și fără lumina soarelui, frunzele își vor pierde acea culoare. Discutați observațiile cu elevii și lăsați-i să tragă concluzii cu privire la ceea ce se întâmplă.


Subiecte acoperite

Biologie vegetală, Ecosistem, Conservarea mediului


Relevanța

Această activitate vizează oferirea cunoștințelor de bază despre biologia plantelor, astfel încât să înțelegem rolul lor crucial în ecosistem și viața însăși pe Pământ. Începând cu introducerea elevilor în cunoștințele teoretice de bază despre fotosinteză și rolul plantelor de atenuare asupra emisiilor de CO₂, profesorii îi vor ghida în experimente, pentru a vedea direct cum funcționează aceste procese. Elevii își vor trage concluziile prin observații și colectarea și analiza datelor.