Teorie
Soyalismul
Descriere scurta
Producția de alimente a devenit din ce în ce mai mult o afacere uriașă pentru o mână de corporații gigantice. SOYALISM urmează lanțul de producție industrială a cărnii de porc și monocultura aferentă de soia, din China până în Brazilia, prin Statele Unite și Mozambic.
Acest documentar revelator descrie concentrarea enormă a puterii în mâinile acestor companii occidentale și chineze, precum și impactul pe care acest lucru îl are asupra alimentelor pe care le consumăm. Sute de mii de mici producători au ieșit din afaceri și peisaje întregi au fost permanent transformate. Sistemul a fost exportat în întreaga lume.
De la lagunele reziduale din Carolina de Nord la monocultura de soia din pădurea tropicală amazoniană, această cerere de soia pune în pericol echilibrul de mediu al planetei?
După vizionarea documentarului, profesorii îi vor implica pe elevi să mediteze și să reflecteze la ceea ce au văzut. Pentru a stimula conversația, profesorii pot:
- împărțiți elevii în grupuri mici pentru a discuta despre impactul pe care anumite tendințe, alegeri și stiluri de viață îl au asupra mediului, chiar și acele tendințe care par a fi ecologice și/sau durabile.
- Se va cere elevilor să scrie un eseu despre documentar și să il evalueze
Limba
Engleză
Material aferent
Link: The Rise of Soyalism: Industrialising Pork Production & Soybean Monocultures | Documentary
Subiecte acoperite
Agricultura, agricultură, protecția mediului, durabilitate, gândire critică
Relevanța
Documentarul oferă o privire asupra impactului anumitor practici agricole și agricole asupra mediului, precum și asupra societății. Pornind de la culturile de soia din America de Sud, care sunt destinate producției de produse de bază vegetariene și vegane și ca hrană pentru animalele de crescătorie.
Auzim adesea cum trebuie să ne reducem consumul de carne și să adoptăm o dietă mai vegetariană, cu un consum mai mic de carne, dar multe produse vegetariene și vegane sunt pe bază de soia, iar agricultura de soia este aproape durabilă în multe părți ale lumii.
Documentarul „Soyalism” oferă un exemplu perfect și puternic al modului în care funcționează spălarea verde și cum nu tot ceea ce pretinde a fi sustenabil nu este neapărat mai bun decât acele practici „mai puțin sustenabile”.