Uygulamalı Etkinlikler

Daha yeşil daha iyi !


Bu aktivitenin amaçları şunlardır:

  • kentsel ve kırsal alanlarda yeşil alanların önemli rolünü anlamak
  • ormansızlaşmanın getirdiği sorunlar ve çevre korumanın eksikliği
  • fotosentez ve karbon sekestrasyonunu anlamak.

Aktivite bitki yaşamı ve bitki örtüsünün ekosistemdeki kritik önemini göstermeyi amaçlar.Öğretmenler atmosferden CO2 sekestrasyonunu, bitkilerin toprak kaymasını önlemede önemini, fotosentezin temel kavramlarını öğrencilere tanıtacaktır.

  • Çizim Aktivitesi , Bitkiler Nasıl Nefes Alır ?
    • Öğrenciler bir parça kağıda bir çiçek çizerler. Çizime güneş ,su , toprak , yağmur eklerler. Daha sonra , CO2 yazıp çiçeğe doğru oklar diğer tarafa O2 yazıp ters yönde oklar çizerler. Bitkinin altına şeker kübü çizdikten sonra fotosentez sürecini tamamlarlar. Çizim esnasında süreci tanımlarlar.
  • Güneş Işığı Deneyi
    • Her öğrenciye çabuk büyüyen bitki ekilmiş 2 kağıt bardak verin. Bardaklardan birini karanlık odaya diğerini pencere pervazına güneş alacak şekilde yerleştirmelerini isteyin.Hafta boyunca sulamalarını isteyin.Bir hafta sonra değerlendirmelerini isteyin.Karanlıkda kalan bitkinin fotosentez yapamadığı için baygın göründüğünü açıklayın.
    • Öğrencilerin birkaç gündür cam kenarında duran sağlıklı,yapraklı bir bitkinin bazı yapraklarını elişi kağıdıyla kaplamasını isteyin.Her hafta kaplanan yaprakları gözlemleyip not almalarını isteyin.Bir ay sonra elişi kağıtlarını kaldırın ve diğer yapraklarla karşılaştırın.Kapalı yapraklar koyulaşacaktır. Işığın kesilmesiyle yapraklara rengini veren klorofiller görevini yapamayacak ve yapraklar koyulaşacaktır.Öğrencilerle gözlemleri konuşun ve sonuçlar çıkarın.


İşlenen Konular

Bitki biyolojisi, ekosistem, çevre koruma


Projeyle İlgisi

Bu aktivite, yeryüzünde ekosistemde ve yaşamın kendisinde bitkilerin önemli rolünü anlamak için temel bitki biyolojisi bilgilerini işaret eder.Öğrencilere temel teorik fotosentez bilgisi ve bitkilerin CO2 salınımını azaltması konuları tanıtılarak başlanması ,öğretmenlerinin rehberlik etmesi, süreçin nasıl işlediğini ilk elden görmelerini sağlar.Öğrenciler kendi gözlemlerinden data ve sonuçlarını çıkarıp analiz ederler.