Teori

Hızlı Moda - Ucuz giyimin karanlık dünyası


Kısa Tanımlama

Her yıl 56 milyon ton giysi satılmaktadır. Fakat ucuz giysiler, işçiler için güvencesiz bir varoluş ve çevre için yıkıcı etkisiyle yüksek bir fiyata gelir. Bu gezegen şu anda giysiler içinde boğuluyor. Uluslararası şirketler yeni stiller yaratmak ve daha yüksek karlar kazanmak için devam eden bu yarışta her yıl 100 milyar parça üretiyor. Bu dev büyüme devam ediyor : Tahmini olarak 2030 yılına kadar %60 büyüyecek.

Hızlı moda, herkes için uygun fiyatlı giysiler anlamına gelmektedir. Alışveriş, sosyal medya tarafından teşvik edilen bir boş zaman etkinliği haline gelmektedir. Tüm Instagram gönderileri moda ve güzellikle ilgilidir. Moda hızlı e-ticaretten kar eder. Müşteri çevrimiçi sipariş verir ve eğer beğenmezse sadece geri gönderir. Bu kullan-at , savurganca alınmış kıyafetler güvencesiz ekonomi içinde çalışan bir kurye ordusu tarafından taşınır.

Tekstil endüstrisi, dünyanın en yüksek ikinci çevresel fiyat etiketine sahip sektörüdür. Hızlı moda üreticilerinin favori malzemesi olan ağaç liflerinden yapılan sentetik kumaş, iklim dostu bir alternatif olarak pazarlanır.Ama bu malzemenin yapımında birçok kimyasal kullanılır. Bu da gerek fabrikalarda çalışanlar gerekse yakın çevrede yaşayanlar açısından ciddi sağlık problemlerine yol açar; örneğin : Hindistan.

Her yıl 4 milyon kıyafet çöpe gidiyor. Sadece %1 i geri dönüşüm yapılıyor. Moda endüstrisi, sürdürülebilirlik referanslarını sergilemeyi sever, ancak gerçek bunun tam tersidir.


Dil

İngilizce


İlgili Materyal

Bağlantı: Fast fashion - The shady world of cheap clothing | DW Documentary


İşlenen Konular

Sürdürülebilirlilik, yaşam tarzı, moda endüstrisi


Projeyle İlgisi

Sürdürülebilir yaşam tarzlarını ve tüketimi teşvik etmek, ekonominin çevresel etkileri konusunda farkındalık yaratmak