Θεωρία
Soyalism
Σύντομη Περιγραφή
Η παραγωγή τροφίμων γίνεται όλο και περισσότερο μια τεράστια επιχείρηση για λίγες εταιρίες γίγαντες. Το ντοκιμαντέρ “ΣΟΓΙΑΛΙΣΜΟΣ” ακολουθεί τη βιομηχανική αλυσίδα παραγωγής χοιρινού κρέατος και τη σχετική μονοκαλλιέργεια σόγιας, από την Κίνα στη Βραζιλία μέσω των Ηνωμένων Πολιτειών και της Μοζαμβίκης.
Αυτό το εντυπωσιακό ντοκιμαντέρ περιγράφει την τεράστια συγκέντρωση ισχύος στα χέρια αυτών των δυτικών και κινεζικών εταιρειών και τον αντίκτυπο που έχει αυτό στα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Εκατοντάδες χιλιάδες μικροπαραγωγοί έχουν σβήσει και ολόκληρα τοπία έχουν μεταμορφωθεί οριστικά. Το σύστημα έχει εξαχθεί σε όλο τον κόσμο.
Από τις λιμνοθάλασσες στη Βόρεια Καρολίνα μέχρι τη μονοκαλλιέργεια σόγιας στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, αυτή η ζήτηση για σόγια θέτει άραγε σε κίνδυνο την περιβαλλοντική ισορροπία του πλανήτη;
Αφού δουν το ντοκιμαντέρ, οι εκπαιδευτικοί θα παρακινήσουν τους μαθητές να συλλογιστούν και να προβληματιστούν σχετικά με αυτό που έχουν δει. Για να ενθαρρύνουν τη συζήτηση, οι εκπαιδευτικοί μπορούν:
- να χωρίσουν τους μαθητές σε μικρές ομάδες για να συζητήσουν τον αντίκτυπο που έχουν ορισμένες τάσεις, επιλογές και τρόποι ζωής στο περιβάλλον, ακόμη και εκείνες οι τάσεις που φαίνονται πράσινες και/ή βιώσιμες.
- να ζητήσουν από τους μαθητές να γράψουν ένα δοκίμιο για το ντοκιμαντέρ και να το αξιολογήσουν
Γλώσσα
Αγγλικά
Υλικό
Σύνδεσμος:
br>
- H Άνοδος του Σογιαλισμού: Βιομηχανική Παραγωγή Χοιρινού Κρέατος & Μονοκαλλιέργειες Σόγιας - Trailer
- H Άνοδος του Σογιαλισμού: Βιομηχανική Παραγωγή Χοιρινού Κρέατος & Μονοκαλλιέργειες Σόγιας - Σύνδεσμος IMDb
Σχετική θεματολογία
Γεωργία, προστασία του περιβάλλοντος, αειφορία, κριτική σκέψη
Συνάφεια
Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τον αντίκτυπο ορισμένων πρακτικών καλλιέργειας της γης στο περιβάλλον καθώς και στην κοινωνία. Ξεκινώντας από τις καλλιέργειες σόγιας στη Νότια Αμερική, οι οποίες προορίζονται για την παραγωγή βασικών προϊόντων για χορτοφάγους και ωμοφάγους και ως ζωοτροφή για εκτρεφόμενα ζώα.
Συχνά ακούμε πώς πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωση κρέατος και να υιοθετήσουμε μια πιο χορτοφαγική διατροφή με λιγότερη κατανάλωση κρέατος, αλλά πολλά χορτοφαγικά και ωμοφαγικά προϊόντα βασίζονται στη σόγια και η καλλιέργεια σόγιας είναι κάθε άλλο παρά βιώσιμη σε πολλά μέρη του κόσμου. Το ντοκιμαντέρ «Σογιαλισμός» δίνει ένα τέλειο και ισχυρό παράδειγμα του πώς λειτουργεί το greenwashing* και πώς όλα όσα ισχυρίζονται ότι είναι βιώσιμα δεν είναι απαραίτητα καλύτερα από αυτές τις «λιγότερο βιώσιμες» πρακτικές.
*“πράσινο πλύσιμο”: η προσπάθεια αύξησης των πωλήσεων ή βελτίωσης της εικόνας μιας επιχείρησης μέσω της παραπλανητικής προβολής είτε του δήθεν «πράσινου» προφίλ της είτε των «ψευτο – οικολογικών» χαρακτηριστικών των προϊόντων της